Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Bramborové koule se švestkami
Aardappelknoedels met pruimen

Een van de eigenaardigheden van de Tsjechische keuken zijn de zoete gerechten die niet alleen worden gegeten als dessert, maar ook als hoofdgerecht. Het bekendst zijn de knedliky of koule, knoedels of ballen, gevuld met vruchten zoals abrikozen, aardbeien, pruimen of blauwe bessen. Er zijn niet alleen veel variaties met verschillende soorten fruit, maar ook de soorten deeg verschillen nogal. Zo is een kwarkdeeg bijvoorbeeld heel geschikt voor knoedels met abrikozen of aardbeien, en passen blauwe bessen prima in een jasje van gistdeeg. Pruimen, die zijn het lekkerste in een deeg van aardappelen.

Knoedels met pruimen

Voor deze knoedels met pruimen hebben we nodig:
800 gr. aardappelen
400 gr. bloem
1 ei
snufje zout
150 gr. boter
500 gr. verse pruimen
kaneel
poedersuiker

Knoedels met pruimen
Kook de aardappelen in de schil gaar. Als de aardappelen gaar zijn laat je ze even afkoelen. Pel ze dan, rasp ze op een middelgrote rasp en zet 10 minuten in de koelkast.


Doe in een schaal de bloem, de aardappelen, het ei en een snuf zout. Meng het grondig met je handen. Als het deeg plakkerig blijft doe je er nog wat bloem doorheen. Het resultaat moet een glad deeg zijn dat niet meer kleeft.

Knoedels met pruimen
Vorm van het deeg pannenkoekjes die precies groot genoeg zijn om de pruimen in te “verpakken”. Leg op ieder pannenkoekje een pruim, vouw ze dicht en vorm er met je handen gladde, goed gesloten ballen van.


Ondertussen heb je een grote pan met water op het vuur gezet. Als het kookt laat je daar de ballen voorzichtig in glijden. Als ze boven komen drijven zijn ze gaar, dat duurt ongeveer 8 minuten. Maar pas op: soms blijft er wel eens eentje aan de bodem plakken. Als ze gaar zijn laat je de ballen goed uitlekken. Leg ze op een bord, bestrooi ze met kaneel, flink wat poedersuiker en een lepel gesmolten boter.

 

Aardappelknoedels met pruimen
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *