Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Cesnaková polévka
Knoflooksoep

Hoewel de oorsprong van de knoflook in verre streken ligt, wordt dit wonderlijk heilzame gewas al sinds jaar en dag in Tsjechië verbouwd. Er zijn maar liefst acht soorten die het predicaat “inheems” mogen dragen, van matig sterk tot zeer scherp, vroege oogst, late oogst, langer of korter houdbaar. Zo is de keuken het hele jaar voorzien van verse knoflook, want de Tsjechen lusten er wel pap van. Met een productie van 354 ton knoflook per jaar en een 84ste plaats op de wereldranglijst is Tsjechië weliswaar maar een klein duimpje onder de producenten, maar desondanks zweren ze bij hun eigen knoflook, die sterker, geuriger en weldadiger zou zijn dan de buitenlandse, vooral die van productiegigant China. Maar helaas, helaas: de eigen productie is bijlange niet genoeg om de honger naar knoflook te stillen, want in Tsjechië wordt jaarlijks maar liefst een kleine 7000 ton van het spul geconsumeerd. Als we uitgaan van een gewicht van 5 gram voor een flinke teen knoflook, dan hebben we het toch al gauw over een halve bol p.p. per week. Waar ze het allemaal laten? Een groot deel van die tenen komt ongetwijfeld terecht in deze knoflooksoep, ook wel česnečka geheten. Ze is even simpel te maken als onweerstaanbaar lekker om te eten. Spotgoedkoop, dat is het ook nog eens.

Knoflooksoep. Wat wil een mens nog meer?

knoflooksoep

Voor deze Tsjechische knoflooksoep hebben we nodig:
2 uien
6 – 8 tenen knoflook (een bol)
6 – 7 aardappelen
1½ l. bouillon (mag ook van blokjes)
een beetje peterselie, vers of gedroogd
peper en zout

knoflooksoep
Snij de uien in flinterdunne ringetjes en bak ze heel zachtjes in wat olie of boter in een grote soeppan. Als ze glazig worden rasp je op een fijne rasp de tenen knoflook erboven. Laat een een minuutje meebakken. Giet er dan de bouillon bij en breng het aan de kook.

knoflooksoep
Schil de aardappelen, spoel ze af en rasp ze boven de soep. Kruiden met peterselie, peper en zout, en evt. wat vegeta. Laat de knoflooksoep een half uurtje zachtjes pruttelen.

knoflooksoep
Dien de knoflooksoep op met lekker veel knapperig brood.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *