Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Studená jahodová polévka
Koude aardbeiensoep

Ijskoude soepjes van fruit zijn in de hete zomermaanden erg populair in het midden van Europa. Het dient als voorafje, maar kan ook prima dienen als nagerecht.
Deze verfrissende “soep” van aardbeien komt uit Tsjechië. Het is een simpel recept, klaar in een handomdraai. Er gaat een scheutje “griotka” doorheen. Dat is een -gewoonlijk huisgemaakt- likeurtje van zure kersen, suiker en rum.
Die griotka maak je zo: de schoongemaakte kersen (2 l.) doe je met de suiker (½ kg.) om en om in een grote glazen pot. Die zet je een nacht weg op een koele, donkere plek. De volgende dag gaat de rum erbij (½ l.), de pot wordt afgesloten, en dan komt het moeilijkste deel van het recept: acht weken wachten. Af en toe mogen we eens schudden of roeren met een houten lepel, maar we blijven er verder van af. Na de acht weken wordt het spul gezeefd. De griotka wordt nog wat opgepept met een flinke scheut wodka, naar smaak en behoefte. De kersen zelf gaan natuurlijk niet weg. Het is je reinste snoepgoed, en nog een hele tijd te bewaren.

Koude aardbeiensoep

Voor 4 porties van deze verkoelende aardbeiensoep halen we in huis:
500 gr. aardbeien
1 pakje/blikje gecondenseerde melk*
1 citroen
3 – 4 el. suiker
griotka (kersenlikeur)
room
een paar blaadjes verse munt

*Gecondenseerde melk is melk waar een deel van het water d.m.v. verdamping is onttrokken en waaraan flink wat suiker is toegevoegd, zowel voor de smaak als voor de langere houdbaarheid.

Maak de aardbeien schoon. Leg er een paar apart voor de garnering. De rest pureer je met je staafmixer.

Meng de gecondenseerde melk door de aardbeienprut. Verdun het naar believen met water en breng het op smaak met citroensap, suiker en een scheut griotka.

Zet de aardbeiensoep een paar uur in de koelkast zodat ze lekker koud is.

Schep de aardbeiensoep in borden en versier ze met in schijfjes gesneden aardbeien, room en verse munt.

 

Koude aardbeiensoep
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *