Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Čočková paštika
Linzenpaté

Deze vegetarische paté van linzen, gekruid met karwij en majoraan kan heel goed dienen als voorgerecht, als onderdeel van een koud buffet of als borrelhapje, b.v. samen met een paar schaaltjes pomazánky. Je kunt het zowel koud als warm eten, in beide gevallen lekker met een flinke lepel vossebessencompôte, bij onze Oosterburen in iedere super verkrijgbaar onder de naam “Preiselbeeren”.

Linzenpaté

Voor deze vegetarische linzenpaté hebben we nodig:
1 ui
250 gr. linzen
3 el. havermout
1 tl. gemalen karwij
1 blokje groentebouillon
2 rauwe eieren
majoraan
zout en peper
olie
boter

Linzenpaté
Snipper de ui heel fijn. Die bak je in wat olie heel zachtjes tot hij glazig begint te worden. Dan gaan de linzen en de havermout in de pan. Giet er zoveel water bij dat het net onder staat, doe er het karwijzaad en de bouillon bij en breng het aan de kook. Laat de linzen zonder deksel rustig gaar koken. Als het droog dreigt te worden mag er wat water bij. De bedoeling is, dat wanneer de linzen gaar zijn, er nauwelijks nog water in de pan zit. Het moet niet op soep lijken, maar op een dikke brij.

Linzenpaté
Zijn de linzen gaar, dan pak je de staafmixer en maak je er een puree van. Dat hoeft niet al te fanatiek: het mag nog best een beetje grove structuur hebben. Laat het afkoelen.

Linzenpaté
Nu meng er de eieren onder. Als het spul te waterig is maak je het wat dikker met paneermeel. Kruid de paté met majoraan, zout en peper. Eet je de pastei koud, kruid het spul dan extra krachtig.

Linzenpaté
Neem een ovenschaal of -vorm met een inhoud van ong. 6 – 7 dl. Die vet je goed in met boter. Stort er het linzenmengsel in. Bak het een half uurtje in de oven op 180°C., tot de eieren gestold zijn, maar pas op dat de bovenkant niet te donker wordt. Dek het anders af met een vel aluminiumfolie.

(Deze linzenpaté kun je i.p.v. in de oven ook heel goed in de magnetron afmaken. Steeds een paar minuutjes laten draaien tot de eieren gestold zijn.)

Linzenpaté
Serveer de linzenpaté warm of koud met vossebessencompôte.

 

linzenpaté
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *