Gerechten uit de keuken van Tsjechië
Čočkový salát se žampiony
Linzensalade met champignons
Een herfstige, helemaal veganistische salade van linzen, een gefruit uitje en paddenstoelen, gekruid met knoflook en dille. Voor de paddenstoelen kun je champignons nemen, maar lekkerder zijn wilde paddenstoelen. Zijn die wilde paddenstoelen een probleem, dan is er altijd nog een prima compromis: een handjevol gedroogde (en geweekte!) wilde paddenstoelen, aangevuld met een bakje kastanjechampignons.
Voor deze linzensalade met champignons hebben we nodig:
750 gr. linzen
1 ui
500 gr. wilde paddenstoelen of (kastanje)champignons
2 teentjes knoflook
het sap van 1 citroen
1 eetlepel gehakte dille
1 dl. olie
suiker, zout en peper
Meng voor de vinaigrette het citroensap met een flinke snuf zout en een half theelepeltje suiker in een kommetje. Roer tot het is opgelost. Doe er dan de geplette tenen knoflook bij. Laat het minstens een half uurtje staan*.
Kook de linzen gaar in licht gesuikerd en gezouten water. Als ze gaar zijn, maar nog wel een beetje stevig, doe je ze in een grote zeef en giet je er koud water overheen. Laat ze goed uitlekken.
Hak de ui en snij de champignons in plakjes. Verhit een beetje olie in een pan en fruit daarin de ui. Als die glazig wordt, gaan de champignons erbij. Laat ze bakken tot het vocht uit de champignons verdampt is.
Doe de champignons en de linzen in een grote schaal. Giet er door een zeefje het citroensap bij (de knoflooktenen mogen weg). Giet er dan een deciliter olie door. Kruid het royaal met peper en meng het goed door elkaar. Laat het twee uur in de koelkast afkoelen.
Schep de linzensalade voor het opdienen nog eens goed om en bestrooi hem met de dille.
Voor een iets steviger salade kun je er wat tonijn (uit blik) doorheen doen, of gekookte/gerookte/geroosterde stukjes kip of ander gevogelte. Ja, oké: dan is het niet meer veganistisch. Maar wel lekker.