Gerechten uit de keuken van Tsjechië
Moravský vrabec
Moravische mus
Met deze mus uit Moravië is het precies als met de vogels uit Spanje: met ornithologie heeft het allemaal niets van doen. Moravische mus is een gerecht van stukken varkensvlees die een paar uur zijn gemarineerd in zout, karwijzaad en knoflook, daarna krachtig rondom worden aangebraden om vervolgens heel zachtjes in de oven te worden gegaard in een bodempje water met gesneden uien. Je eet het met -hoe kan het ook anders- zuurkool. Moravský vrabec is een 19de-eeuws recept dat inmiddels is uitgegroeid tot een absolute gouwe ouwe in de Tsjechische keuken.
Voor de Moravische mus hebben we niet veel nodig:
600 gr. varkensvlees (niet te mager, b.v. van de nek of de schouder)
4 tenen knoflook
1 tl. gemalen karwij
zout
1 grote ui
Snij het vlees in wat grotere stukken en doe ze in een kom. Bestrooi ze met zout, karwij en in dunne plakjes gesneden tenen knoflook. Meng het goed en zet het 4 tot 6 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe 2 of 3 el. olie in een braadpan van gietijzer (de pan moet straks de oven in). Snij de ui in ringen. Bak ze heel zachtjes in de olie tot ze glazig beginnen te worden. Dan zet je het vuur hoog. Doe het vlees in de pan en bak het al omscheppend snel rondom bruin. Giet een scheutje warm water in de pan en zet het in de voorverwarmde oven. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C. en laat het vlees nog een uurtje bakken, of tot het zacht is. Bedruip het af en toe met het braadvocht.
Serveer de Moravische mus met knedlíky of gekookte aardappelen en zuurkool.
dom dom dom niet goed gelezen een uurtje 😉
Hoe lang dat nog in de oven. want het lijkt me een heerlijk recept .