Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Nudle se zelím
Noedels met kool

Nudle se zelim, ook těstoviny s kapustou; noedels met kool. In restaurants zul je dit gerechtje van pasta met witte kool en uitgebakken spekjes niet vaak aantreffen, maar het is beslist een gouwe ouwe in de Tsjechische huishoudens. Eenvoudig, best wel snel klaar en heel gezond. Kost drie keer niks en ’t is ook nog eens verdraaid lekker. Noedels met kool is ook een populaire hap in de buurlanden. In Duitsland en Oostenrijk heet het “Nudeln mit Kohl”, in Slowakije “cestoviny s kapustou” en in Hongarije “káposztás tészta“.

In de V.S. is een variatie met verse worst ingeburgerd onder de (verkeerde) naam “halushki”. De worst wordt geruld en dan samen met de kool half gebakken, half gekookt in een onzalige hoeveelheid boter. Halušky is een Slowaaks gerecht van aardappelknoedels, zo’n beetje vergelijkbaar met spätzle.

Noedels met kool

Voor deze noedels met kool zoals bij moeders thuis hebben we niet veel nodig:
1 ui
1 witte kool
1 pak (500 gr.) pasta. Brede bandnoedels, of een andere soort pasta.
150 gr. gerookt spek, maar dat mag ook best een beetje meer zijn.
olie
een kopje water
flink wat peper en een beetje zout

Noedels met kool
Fruit de ui in wat olie een grote pan met deksel. Doe er het spek bij, in blokjes gesneden. Laat even zachtjes uitbakken. Snij ondertussen de kool in hapklare stukken.


Doe de kool in de pan samen met het kopje water. Snel aan de kook brengen, en dan het deksel erop, en rustig gaar laten stomen. Roer er regelmatig in om te voorkomen dat het aan de bodem kleeft en aanbrand.


Aan het einde van de kooktijd (als de kool bijna gaar is) haal je de deksel van de pan en laat, al roerend, zoveel mogelijk water verdampen. Kruid het ondertussen royaal met flink wat vers gemalen zwarte peper. Misschien nog wat zout?

Noedels met kool
Ondertussen heb je een andere pan met gezouten water opgezet. Als je bijna klaar bent met de kool kook je daarin de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Giet ze af, doe ze bij de kool en roer het allemaal goed door elkaar. Nog heel even laten doorwarmen en dan kan iedereen aan tafel.


Iedereen, want het is een flinke pan vol geworden. Maar geen nood: wat er over is kan in de koelkast, en dat warm je morgen of overmorgen gewoon op in de magnetron. Is eigenlijk nog lekkerder, omdat de smaak van het spek en de kool dan goed door de pasta zijn getrokken.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *