Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Palačinky
Pannenkoekjes

Wij durven het rustig te beweren: niet één. Niet één, maar dan ook werkelijk niet één enkel zichzelf respecterend Tsjechische eethuis of het staat er op de dessertkaart. Palačinky. Palačinky (je spreekt het uit als “pallatsjinkie”) worden op tafel gezet met alles wat je voor een dessert maar kunt bedenken: met fruit, met chocolade, met honing, met poedersuiker, ijs, kwark, slagroom, noten, maanzaad of powidl: u zegt het maar, en nog veel meer. Razend populair zijn ze. Dit is een basisrecept voor de “klasické sladké palačinky”: de klassieke zoete flensjes. Snel klaar en altijd lekker. Wat zeg ik, “lekker”? Onweerstaanbaar, dat zijn ze!

palačinky

Voor het basisrecept van onze palačinky hebben we nodig:
40 gr. fijne suiker
een mespuntje zout
½ liter melk
200 gr. bloem
2 eieren

palačinky
Doe alle ingrediënten in een kom en klop het met een garde tot een luchtig beslag.

palačinky
Verwarm een beetje boter of olie in een koekenpan en schep er een lepel beslag in. Niet te veel, want hoe dunner, hoe lekkerder. Smeer het beslag met de onderzijde van de lepel snel uit over de pan en bak de palačinky aan beide kanten mooi goudbruin.

palačinky
Bestrijk ze met jam, nutella of honing, of schep er wat ijs in, rol ze op of niet, serveer ze met of zonder slagroom. Poedersuiker erover, fruit erbij, walnoten, een scheut rum, likeur of cognac: laat je fantasie de vrije loop!

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *