Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Paprikás csirke
Paprikakip

Weet je wat ze ervan vinden in Hongarije? Een schande, dat vinden ze ervan in Hongarije. Hebben die Tsjechen eerst hun geliefde goulash ontheiligd door er een bruinig prutje van te maken met hun eeuwige bier, en vervolgens hebben ze ook hun tengels niet kunnen afhouden van hun fameuze paprikás csirke! Azijn gooien ze erin, die Tsjechen! Champignons! Selderijzout! Het is verdorie een schande. En dit bij elkaar geraapte zootje dan ook nog dezelfde naam durven geven als hun elegante kipgerecht, dat zich juist kenmerkt door de perfectie van de eenvoud? Bah!

Flauwe kul natuurlijk, maar deze paprika-kip is uiteraard wel een van oorsprong Hongaars recept. In Tsjechië hebben ze er, net als met hun goulash, net weer wat anders van gemaakt. Maar welke nou het lekkerste is? Ik zou zeggen: probeer ze allebei.

Paprikás csirke

Met deze ingrediënten maak je voldoende paprikás csirke voor zes:

Tsjechische paprikás kip goulash 3 el. boter
Tsjechische paprikás kip goulash ¼ tl. zout
Tsjechische paprikás kip goulash ¼ tl. selderijzout
Tsjechische paprikás kip goulash ¼ tl. zwarte peper
Tsjechische paprikás kip goulash 6 kipfilets, in de breedte doormidden gesneden (of een hele kip, in stukken gesneden en ontbeend)
Tsjechische paprikás kip goulash 1 in dunne schijfjes gesneden ui
Tsjechische paprikás kip goulash 1 bakje (250 gr.) champignons
Tsjechische paprikás kip goulash 2 el. zoet paprikapoeder
Tsjechische paprikás kip goulash 1 el. wijnazijn
Tsjechische paprikás kip goulash 1 kop kippenbouillon
Tsjechische paprikás kip goulash 1 groene paprika
Tsjechische paprikás kip goulash een paar lepels crème fraîche
Tsjechische paprikás kip goulash 1 el. bloem
Tsjechische paprikás kip goulash 1 pak (500 gr.) pasta (naar keuze)
Tsjechische paprikás kip goulash 1 eetlepel gesmolten boter
Tsjechische paprikás kip goulash verse peterselie

Verhit de boter in een braadpan. Kruid de stukken kip met zout, selderijzout en peper en doe ze in de pan. Bak ze een paar minuutjes aan iedere zijde tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze apart.

Bak de uien zachtjes in hetzelfde vet tot ze glazig worden. Ondertussen maak je de champignons schoon en snij je ze in schijfjes of in vieren. Als de uien goed zijn haal je de pan even van het vuur en doe je er het paprikapoeder bij. Roer het goed om en blus het meteen af met de azijn.

Doe de champignons in de pan, giet er de bouillon bij (mag natuurlijk ook best van water met een blokje!) en breng het aan de kook. Doe de stukken kip terug in de pan, wacht tot het opnieuw gaat koken en zet het vuur op de laagste stand. Laat het met het deksel schuin op de pan heel zachtjes pruttelen, ongeveer een uurtje.

Maak de groene paprika schoon en snij hem in reepjes. Die mag aan het einde van de kooktijd bij de kip. Meng de room met de bloem. Dat roer je door je paprikás csirke. Laat het nog heel eventjes koken tot het wat is ingedikt.

Ondertussen ook nog even de pasta koken! Als die gaar is afgieten en er nog een lepel boter en flink wat fijngehakte peterselie doorheen roeren. Meteen opdienen met de papriká csirke.

In plaats van pasta is deze kip ook erg lekker met rijst of met knedlíky.


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *