Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Rýže se žampiony
Rijst met champignons

Een lichte vegetarische maaltijd is het, deze rijst met champignons. Rijst met een uitje, wat knoflook, een scheut kippenbouillon en natuurlijk wat gebakken champignonnetjes, alles gekruid met karwijzaad en een handje peterselie. Het is snel klaar, kan eigenlijk niet mislukken, het kost drie keer niks en het mooiste is: het smaakt ook nog eens meer dan uitstekend. In Tsjechië en Slowakije kom je het dan ook vaak tegen op de middagkaart van eenvoudige eetgelegenheden.

Rijst met champignons

Rijst met champignons op Tsjechische wijze. Dat maak je met:
1 ui
2 tenen knoflook
4 el. olie
2 kopjes (2 dl.) rijst
4 dl. sterke kippenbouillon (of water en een blokje)
gemalen karwij
peterselie
250 gr. champignons

Rijst met champignons
Snipper de ui en bak hem zachtjes in de helft van de olie tot hij glazig wordt. Ondertussen snij je de knoflook in dunne plakjes. Die mogen nog twee minuutjes zachtjes meebakken. Doe nu de rijst erbij samen met een snuf gemalen karwijzaad en wat gehakte peterselie. Zet het vuur wat hoger en laat het een minuutje meedoen. Giet er dan de kippenbouillon bij en breng het aan de kook. Leg de deksel op de pan, zet de pan nu op het kleinste gaspitje op de aller- allerlaagste stand, liefst op zo’n plaatje, en laat de rijst in 20 minuten gaar worden. Niet in roeren; niet in knoeien; niet in modderen; gewoon met rust laten.

Rijst met champignons
Ondertussen maak je de champignons schoon en snij je ze in plakjes. Die bak je in de rest van de olie tot ze hun vocht helemaal verloren hebben. Als de 20 minuten voorbij zijn zet je het vuur onder de rijst uit. Meng er de gebakken champignons onder en laat het afgedekt nog een paar minuten staan. Voor het serveren eventueel bestrooien met geraspte kaas.

 

Rijst met champignons
download dit recept

2 reacties op “Rijst met champignons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *