Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Hovězí plátky s křenem
Runderlappen met mierikswortel

Zo hebben de Tsjechen hun rundvlees het liefst: boterzacht gesmoord in een pittig sausje. Deze runderlappen met mierikswortel worden gesmoord in een in een sausje met de onwaarschijnlijke combinatie van worst, augurk, paprika en tomaat, gekruid met mosterd en worcestersaus. Het klinkt als kliekjesdag, maar het resultaat mag er beslist wel wezen. Als daar dan nog een bergje vers geraspte mierikswortel overheen gaat, tja… dan kan het feest niet meer stuk.

Voor deze runderlappen met mierikswortel hebben we nodig:
4 magere runderlapjes
2 el. olie of reuzel
1 el. bloem
1 klein stukje (50 gr.) salami of een andere pittige worst
1 augurk
1 groene paprika
1 forse tomaat
1 tl. vegeta
worcestersaus
zout en peper
1 el. mosterd
een stuk verse mierikswortel

Runderlappen met mierikswortel
Kruid de runderlappen met zout en peper en snij de worst, de paprika en de augurk in stukjes. De tomaat snij je in vieren.

Runderlappen met mierikswortel
Verhit de olie in een braadpan. Haal de runderlappen door de bloem en bak ze op hoog vuur snel aan beide kanten snel aan. Dan gaan de worst, augurk, paprika, en tomaat erbij, samen met de >mosterd, de vegeta en een scheutje water. Zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat de lappen nu heel zachtjes gaar smoren. Dat duurt wel anderhalf tot twee uur, maar geduld is een schone zaak en wordt in dit geval rijkelijk beloond.

Runderlappen met mierikswortel
Als de lapjes gaar en zacht zijn besprenkel je ze met worcestersaus. Leg de lappen op voorverwarmde borden met de groenten en de saus en bestrooi ze overvloedig met vers geraspte mierikswortel. Serveer deze runderlapjes met gekookte aardappelen of frietjes. Brood is er ook lekker bij.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *