Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Bratislavská štika
Snoek als in Bratislava

Snoek als in Bratislava, zo heet dit Tsjechische gerecht van in onfatsoenlijk veel boter gebakken snoek, bestrooid met verse gehakte waterkers. Waarom Bratislava? We hebben geen flauw idee. Het zal misschien iets te maken hebben met de waterkers? De smaak van rauwe waterkers is frissig en delicaat prikkelend en gaat prima samen met het fijne vlees van de snoek. Het is een eenvoudig recept, want u weet het: met vis moet je niet te veel rotzooien. Zeker niet met zoiets lekkers als snoek. De snoek -een hele, want we houden niet van half werk- wordt gebakken in een serieuze hoeveelheid boter, en dan simpelweg bestrooid met gehakte waterkers en overgoten met nog meer boter. Een paar gekookte aardappels erbij en je eet snoek als in Bratislava.

waterkers

Voor onze snoek uit Bratislava hebben we nodig:
1 hele panklare snoek
200 gr. roomboter
150 gr. waterkers
zout
het sap van een halve citroen

Snoek als in Bratislava
Verwarm de oven voor op 200ºC.


Snij de snoek in de lengte doormidden. Bestrooi de twee helften met wat zout en leg ze op een met boter ingevette bakplaat, evt. bekleed met een vel bakpapier. Smelt 150 gr. van de boter in een pannetje. Dat giet je over de vis. Schuif de snoek in de hete oven en wacht rustig tot het beest gaar is. Dat zal zo’n half uurtje gaan duren.

Snoek als in Bratislava
Leg de gebakken snoek op een voorverwarmde schotel, bestrooi de vis met fijngehakte waterkers, besprenkel het met de rest van de gesmolten boter en wat citroensap.

Snoek als in Bratislava
Deze snoek met waterkers is erg lekker met gekookte aardappelen.

Snoek als in Bratislava
Zoals zo ongeveer alle recepten voor snoek kan ook deze snoek als in Bratislava gemaakt worden met die andere uiterst smakelijke roofvis van het zoete water: de snoekbaars.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *