Gerechten uit de keuken van Tsjechië
Štika na zázvoru
Snoek met gember
De snoekfilets worden in dit recept ingesmeerd met gember, paprikapoeder en karwij, en dan samen met spekjes en knoflook gebakken.
Ja, hallo, zo lusten we iedere dag wel vis!
Voor deze overheerlijke filets van snoek met gember hebben we nodig:
4 filets van snoek
8 plakjes spek (bacon)
1 stuk gemberwortel
2 tenen knoflook, grof gehakt
gemalen karwij
paprikapoeder
zout
1 el. (olijf)olie
boter
Spoel de stukken snoek af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier.
Schil de gemberwortel en pureer hem samen met een lepel (olijf)olie in een vijzel of een keukenmachine. Met dit mengsel smeer je de snoekfilets in. Bestrooi de vis rijkelijk met gemalen karwij en kruid het met paprikapoeder en zout, maar van dat laatste niet te veel.
In een pan bak je de plakjes spek in royaal boter heel zachtjes tot ze krokant zijn. Niet te heet, anders verbrand de boter. We hebben de tijd.
Haal het spek uit de pan en leg er de stukken snoek in met het vel naar beneden. Bak ze op een middelhoog vuur. Als de vis zo ongeveer gaar begint te worden draai je ze om. Laat ze nog heel eventjes gaan en haal ze dan uit de pan. Leg de stukken knoflook in de pan samen met de lapjes gebakken spek. Warm het even goed door en draai het vuur uit. Leg de stukken snoek terug in de pan en laat ze zo 4 tot 5 minuten in de jus liggen.
Serveer de gebakken snoek met het uitgebakken spek, een flinke lepel van de saus en flink wat vers gebakken frietjes.
Dit recept kan, zoals eigenlijk alle recepten voor snoek, ook naar volle tevredenheid gemaakt worden met snoekbaars, een niet minder smakelijke roofvis.