Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Blatenská štika
Snoek als in Blatná

Blatná is een stadje van een kleine 7000 inwoners in het Zuid-Boheemse district Strakonice. Trekpleister van de stad is het fraaie kasteel in het midden van een al even fraai Engels landschapspark. Een andere trekpleister is de viskwekerij.

Vissen, en dan vooral karpers, worden er al eeuwenlang gekweekt, zoals in veel plaatsen in Bohemen. De eerste vijver, de Labuť v Myšticích, werd al aan het eind van de vijftiende eeuw aangelegd. Grote publiekstrekker is de jaarlijkse oogst van de vissen in de herfst, een spectaculair schouwspel.

Snoek met kaas

Snoeken, die worden er ook gekweekt. Dit is een recept voor snoek met room en kaas. Met de groeten uit Blatná.

Voor deze snoek met kaas uit Blatná halen we in huis:
1 kleine snoek
50 gr. boter
2 dl. room
1 dl. visbouillon
3 el. geraspte kaas
zout
peterselie

Snoek met kaas
Verwarm de oven voor op 180°C.


Maak de snoek schoon en trek de huid er af. Was hem van binnen en buiten onder koud water en dep hem goed droog. Wrijf de snoek van binnen in met wat zout en leg hem in een ingevette ovenschaal. Verwarm de boter met de room in een pannetje, giet die over de vis en schuif de snoek in de oven. Tijdens het bakken af en toe begieten met het vocht. Als de snoek zo goed als gaar is (afhankelijk van de grootte van de vis duurt dat 30 – 40 minuten) bestrooi je hem met de geraspte kaas. Zet hem nog even terug in de oven tot de kaas gesmolten is.

Snoek met kaas
Giet de bouillon in de kokend hete ovenschaal (dus naast, en niet over de vis). Dat, vermengd met het braadvocht, is de saus.


Bestrooi de snoek voor het opdienen met gehakte peterselie. Lekker met gekookte aardappelen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *