Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Tatarák
Biefstuk tartaar

Of we het nu een voorgerecht of een hoofdgerecht moeten noemen weet ik niet, maar het is een absolute (kroeg)klassieker in Tsjechië, deze tatarák of tatarský biftek. Zeer fijn gehakt rauw rundvlees wordt opgediend met een eierdooier en allerlei smaakmakende zaken zoals mosterd, peper, karwij, paprikapoeder, ketchup en worcestersaus. Maar pas op: geen kappertjes, geen tabasco en geen olie. Dat gaat in de rest van de wereld door de steak tartaar, maar niet in Tsjechië, ik dank u beleefd. Gebruikelijk is ook om alle ingrediënten apart op te dienen en niet om het in de keuken al door het vlees te mengen. Het gehakte vlees komt in het midden van het bord, daarop gaat de eierdooier en daar worden de verschillende ingrediënten in bergjes omheen gelegd, zodat de gast het zelf naar believen kan mengen.

Deze tartarák wordt dan begeleid door de al even fameuze topinky: struise plakken gefrituurd donkerbruin brood die royaal worden ingesmeerd met rauwe knoflook.

En pas op: bij dit alles komt er zeker geen wijn op tafel. De Tsjechen laten hun tatarák uitsluitend begeleiden door -hoe kan het ook anders- een ferme pul ijskoud bier.

Hemels, dat is het.

Tatarák

Voor een fraaie portie tatarák heb je nodig:
100 – 150 gr. ossenhaas
(uiteraard kakelvers en van onberispelijke kwaliteit, want we willen niet ziek worden)
1 eierdooier
zeer fijn gesneden ui
scherpe mosterd
gemalen karwij
paprikapoeder
Worcestershiresauce
majoraan
ketchup
gemalen zwarte peper
zout

Tatarák
Snij de ossenhaas in stukjes en haal het twee keer door de vleeswolf. Vorm een bal van het vlees en leg hem in het midden van een bord. Maak een kuil in de vleesbal. Daarin doe je de eierdooier. De rest leg je er in kleine bergjes/plasjes/hoopjes omheen. Als je het allemaal heel sjiek wil doen leg je alles netjes in een uienringetje, precies als op de foto.

Tatarák
De tatarák dien je op met topinky. Verhit daarvoor een laagje olie in een koekenpan. Per persoon neem je een forse snede stevig, dik, donkerbruin brood. Die bak je aan beide zijden goudbruin in de olie. Pel een paar tenen knoflook en snij ze doormidden. Daarmee wrijf je het gefrituurde brood grondig in.

Tatarák
De tartaar met de topinky zet je vervolgens op tafel samen met een grote pul bier.

Nou, wat zei ik? Hemels. Met een hoofdletter.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *