Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Trdelník
Schoorsteencake

Oorspronkelijk stamt deze zoete lekkernij uit Hongarije, waar dit cilindervormig gebak, dat daar bekend staat als kürtőskalács, al eeuwenlang wordt gemaakt. In vroeger tijden boven het vuur van de open haard; nu te koop in de stalletjes op zowat iedere straathoek, waar het vers wordt gebakken. Ook in Slowakije en Tsjechië is het een geliefde traktatie geworden die op markten, braderieën, kermissen en andere happenings ter plekke in kraampjes kakelvers wordt gemaakt. Dat bakken gebeurt op lange houten rollen die boven een open houtskoolvuurtje worden rondgedraaid. Dat hebben we thuis natuurlijk allemaal niet, maar niet getreurd: met een paar lege bierflesjes en een oventje komen we een heel eind!

Trdelník

Voor onze huisgemaakte trdelník hebben we nodig:
500 gr. bloem
1 pakje droge gist
2½ dl. melk
30 gr. suiker
2 eieren
80 gr. gesmolten (maar niet hete!) boter
1 ei voor het bestrijken
gemalen noten, suiker, kaneel, etc.

Trdelník
Meng in een schaaltje een paar eetlepels warme melk met een beetje suiker en de gist. Laat het een kwartiertje staan.


Meng in een schaal de bloem met de suiker, de gesmolten boter, de rest van de melk, de losgeklopte eieren en het gistmengsel. Kneed er een deeg van. Zet het afgedekt weg op een warme en tochtvrije plek. Laat het deeg zo een kleine drie kwartier rijzen.

Trdelník
Ondertussen verwarm je de oven voor op 180ºC.


Rol het deeg uit op een lichtjes met bloem bestoven werkblad. Snij het in lange repen. Wikkel de repen deeg rond glazen potten of (bier)flessen die je hebt omwikkeld met aluminiumfolie. Klop het ei los en bestrijk daarmee de trdelník. Rol ze lichtjes door de suiker.

Trdelník
Zet de met deeg omwikkelde flessen/potten in de voorverwarmde oven en bak de trdelník in een kleine tien minuten gaar en goudbruin.


Rol ze meteen als ze uit de oven komen door een zoetigheid naar keuze: b.v. gehakte (wal)noten (evt. met honing), kaneelsuiker, of b.v. een mengsel van suiker en gemalen maanzaad. Haal de trdelník van de rol en maak er een feestje van.

Trdelník

 

Trdelník
download dit recept

Eén reactie op “Trdelník

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *