Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Medovník
Honingtaart

Deze even fameuze als onweerstaanbaar lekkere medovník of Tsjechische honingtaart is gemaakt van laagjes deeg die allemaal apart in de oven worden gebakken. Die laagjes worden bestreken met een romige vulling van gecondenseerde melk, eieren en honing en op elkaar gestapeld. Het lijkt allemaal erg bewerkelijk, maar in de praktijk valt het reuze mee. Belangrijk is wel om de taart minstens een dag te laten rusten, zodat het gebak de romige vulling in zich kan opzuigen.

Taarten die gezoet zijn met honing worden al sinds mensenheugenis gegeten in Slavische landen, met name in Polen, de Oekraïne en Rusland, en ook in Tsjechië is deze honingtaart al sinds jaar en dag mateloos populair. De naam, “medovník”, is sinds 1992 een geregistreerd handelsmerk van een in dat jaar opgerichte firma die de taarten op grote schaal levert aan supermarkten en eetgelegenheden. Een variant op deze taart wordt sinds 2003 gemaakt door een concurrerende firma onder de naam “marlenka”, en zou zijn gebaseerd op een oud en uiterst geheim familierecept van de Armeense oprichter van het bedrijf. Wij denken er het onze van, maar de taart zelf smaakt er niet minder om.

Geheim recept of niet, deze honingtaart verschijnt in talloze Tsjechische en Slowaakse huishoudens, restaurants en taartjeswinkels met grote regelmaat op tafel, al dan niet zelf gemaakt. Als je het proeft, dan weet je waarom.

Tsjechische honingtaart

Voor het deeg van deze Tsjechische honingtaart – medovník hebben we nodig:
250 gr. boter
3 eieren
250 gr. suiker
400 gr. bloem
3 el. honing
1 tl. bakpoeder
1 springvorm van Ø 26 cm.
bakpapier

5 el. sterke zwarte koffie
3 el. rum

voor de roomvulling:
4 dl. gecondenseerde melk

(Gecondenseerde melk is melk waaraan een deel van het water met behulp van hitte is onttrokken, en waaraan flink wat suiker is toegevoegd, zowel voor de smaak als voor de houdbaarheid.)

3 eieren
2 el. honing
50 gr. boter
een paar el. gemalen walnoten

Tsjechische honingtaart
Laat de boter in een pannetje op een heel laag vuurtje smelten. Ondertussen klop je in een grote kom de eieren los met de suiker. Meng het met de gesmolten boter, de bloem, de honing en het bakpoeder. Roer het tot een homogene, gladde pasta en laat het een uurtje rusten.

Medovník
Verwarm de oven voor op 180ºC.

Tsjechische honingtaart
Teken met behulp van de bodem van een bakblik 6 cirkels van 26 cm. op evenveel vellen bakpapier. Daarop smeer je een laagje van de pasta. Laat het rustig een klein beetje buiten de lijntjes gaan: alles wordt straks gebruikt. Bak de cirkels deeg in 4 à 5 minuten in de voorverwarmde oven tot ze lichtjes goudbruin zijn. Niet te lang: ze mogen beslist niet donkerbruin worden. Haal ze uit de oven en steek ze, nu ze nog zacht zijn, met behulp van de ring van het bakblik netjes uit. Wat ervan afvalt, het overtollige gebak, dat zet je even apart in een kom. Laat het gebak helemaal afkoelen en hard worden.

Medovník
Meng de (koude) koffie met de rum. Met behulp van een kwastje bestrijk je de deegcirkels met dit mengsel.

Tsjechische honingtaart
Nu maken we de vulling. Verwarm in een steelpannetje de gecondenseerde melk samen met de boter op een matig vuurtje tot het lauw is. De eieren klop je los. Die meng je samen met de honing onder de melk onder voortdurend kloppen. Breng het al kloppend aan de kook en laat het even doorkoken tot de melk is ingedikt. Laat het afkoelen.

Medovník
Met deze vulling besmeer je de zes cirkels gebak. Bestrooi ze met gemalen walnoten en leg ze op elkaar. Met de rest van de vulling bestrijk je de bovenkant en de zijkanten van de honingtaart.

Tsjechische honingtaart
Verkruimel de achtergehouden afsnijdsels van het deeg. Bedek daar de medovnik mee, ook de zijkanten. Bestrooi de Tsjechische honingtaart eventueel met nog wat gehakte walnoten en misschien wat cacaopoeder.

Medovník
En nu iets heel belangrijks: laat de medovník minstens een nacht rusten in de koelkast voordat je hem op tafel zet, beter nog iets langer, zodat de koek de kans krijgt om de vulling in zich op te zuigen en zacht en smeuïg wordt.

 


download dit recept

3 reacties op “Honingtaart

  1. Ik wist tot ongeveer een half jaar geleden niet van dit recept en deze website af. Iemand van de wandelvakantie attendeerde ons hier op (na de reünie). Nu heb ik een aantal keer dit recept nagemaakt. Het pakte soms net eventjes iets anders uit. Maar elke keer smaakte de taart mij verrukkelijk! De taart is wel machtig (vult goed). Dus kleine stukjes eten is er wel een aanrader voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *