Gerechten uit de keuken van Tsjechië
Uhlířina z krup
Houtskoolbranderspot met gort
Uhlířina z krup, losjes vertaald als “houtskoolbranderspot met gort”; dat klinkt als een stevig en voedzaam potje, en dat is het ook. Een echt bordje winterkost voor de koude dagen.
Over de houtskoolbranders en hun uhlířina hebben we het bij een eerdere gelegenheid al uitgebreid gehad, dus dat doen we niet nog een keer. Over de krup, de gort, kunnen we eveneens kort zijn: gort zijn korrels gerst waarvan het (voor ons mensen onverteerbare) vliesje is afgeslepen. Laat je de gerstekorrels wat langer in de slijpmachine zitten, dan worden het mooie ronde bolletjes en noemen we het parelgort. Dat hebben we vandaag niet nodig: gewone gort is goed genoeg. Die gort, die neemt de plaats in van de in de traditionele uhlířina gebruikelijke knoedeltjes van bloem en eieren. Samen met zuurkool, aardappelen, spek en een paar tenen knoflook gaat de gort in de pot. Die gaat de oven in, bij gebrek aan de meiler van de kolenbranders. Een half uurtje, dan kunnen we alweer aan tafel. Stevige kost voor de noeste werkman.
voor voldoende uhlířina z krup voor 4 hongerige kolenbranders hebben we nodig:
400 gr. gort
500 gr. zuurkool
2 – 3 tenen knoflook
500 gr. aardappelen
250 gr. gerookt spek (wat meer mag ook)
majoraan
reuzel of boter
De gort kook je gaar in wat water. De aardappelen schil je en snij je in blokjes. Die kook je ook gaar. De zuurkool laat je uitlekken in een vergiet.
Bak het spek in een lepel reuzel uit in een pannetje. De laatste 2 minuutjes doe je er de gepelde en gesnipperde tenen knoflook bij, dan mag het vuur uit.
Doe het uitgebakken spek (inclusief vet en knoflook) samen met de gort, de aardappelblokjes en de zuurkool in een met boter of reuzel lichtjes ingevette ovenschaal. Kruid het met een flinke snuf majoraan en meng het goed.
Bak de uhlířina in een op 180ºC. voorverwarmde oven in een ruim half uur gaar.