Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Vepřová panenka na pivě a zázvoru
Varkenshaas met bier en gember

Op de Petřin, de hoogste heuvel van Praag, staat net boven het Hradčany het Strahovsky klooster. Het klooster is gesticht in de twaalfde eeuw en herbergt tot op de dag vandaag de Orde der Premonstratenzers, beter bekend als de Norbertijnen of witheren, naar de kleur van hun habijt. Net als onze brave Norbertijnen in Postel, Tongerlo, Leffe en Grimbergen hebben de monniken ook hier al sinds de oprichting van hun klooster bier gebrouwen, of dat in ieder geval laten doen. Na een onderbreking van bijna honderd jaar, waarin de brouwerij werd gebruikt als varkenskot, is deze traditie weer in volle glorie hersteld. De brouwerij brouwt verschillende soorten bier van hoge gisting onder de naam St.Norbert, dat ter plekke kan worden geproefd. Uiteraard wordt er ook gekookt voor de gasten. Veel gerechten met het bier, natuurlijk, zoals dit fraaie, traditionele gerechtje van varkensvlees dat een nacht lang heeft liggen badderen in een inktzwarte en zijdezachte plas St.Norbert.

We kunnen niet even naar Praag om een flesje St.Norbert te gaan scoren, daarom nemen we een flesje van onze eigen Norbertijnen. Leg er een paar extra in je winkelwagentje om het varkentje mee weg te spoelen, want hoe goed de reputatie van de Tsjechen ook mag zijn op dit vlak, onze eigen Norbertijnen doen beslist voor niemand onder als het gaat om het brouwen van bier.

Varkenshaas met bier en gember, Daarvoor gaan we in huis halen:
varkenshaas, in dikke plakken, twee p.p.
1 flesje donker Abdijbier
1 stukje gember
1 el. balsamico azijn
1 tl. Worcestershiresauce
1 – 2 takjes rozemarijn
3 – 4 sjalotten

Varkenshaas met bier en gember
Een dag voor ons feestmaal maken we de marinade. Meng in een kom van glas of van geglazuurd aardewerk het bier, een scheut balsamico azijn, een theelepel worcestersaus, een stukje geraspte verse gember en een of twee takjes verse rozemarijn. Kruid het vlees met peper en zout en leg het in de marinade. Dek de schaal af en zet het minstens 12 uur in de koelkast.

Varkenshaas met bier en gember
De volgende dag halen we het vlees uit de marinade. Maak de sjalotten schoon en snij ze doormidden of, als ze erg groot zijn, in vieren. Verhit wat olie in een pan en braad daar het vlees aan beide kanten krachtig in aan, samen met de sjalotten.

Varkenshaas met bier en gember
Haal het vlees uit de pan en houd het warm tussen twee borden. Giet nu de marinade in de pan, roer daar de aanbaksels mee los en laat het stevig inkoken, tot je een dikke, beetje stroperige saus overhebt. Leg de varkenshaasjes in de saus, laat ze heel eventjes doorwarmen en serveer ze dan met aardappelpuree.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *