Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Domažlické vepřové ragú
Varkensragoût uit Domazlice

Deze ragoût komt uit Domzalice, het stadje dat het hart vormt van het gebied dat bewoond wordt door de Choden. Dat is een bevolkingsgroep die oorspronkelijk afkomstig is uit het westen van Polen, in de 13de eeuw uitgenodigd door de Boheemse koningen die betrouwbare mannen nodig hadden om de grens met Beieren te bewaken. Ze hebben nog veel van hun eigen tradities bewaard, zoals een eigen dialect, muziek en klederdracht, ieder jaar te bewonderen tijdens het Chodské slavnosti, een festival dat plaats vind in het eerste weekeinde na St.Laurentius, 10 augustus, in Domazlice. Befaamd zijn verder de kunstig versierde taarten, de chodské koláče, en -last but zeker not least- de Chodský pes, de Boheemse herder, die de mannen al in de middeleeuwen bijstond bij het uitvoeren van hun taken.

Varkensragoût uit Domazlice

Een andere specialiteit van de Choden is deze ragoût. Geen hond in de pot, maar kleine stukjes varkensvlees die snel rondom worden gebakken en dan worden opgediend in een saus met daarin erwten, augurken en eieren.

Varkensragoût uit Domazlice. Daarvoor hebben we nodig:
500 gr. varkensvlees van de schouder
150 gr. erwten uit de diepvries
1 ui
runderbouillon
paprikapoeder
1 el. bloem
2 dl. room
reuzel of botervet (olie mag ook)
zout
2 augurken
2 hardgekookte eieren

Varkensragoût uit Domazlice
Snij het varkensvlees in kleine blokjes of dunne reepjes en kruid het met peper en zout.


Snipper de ui en bak hem in 2 el. reuzel of botervet tot hij glazig is. Draai het vuur hoog, doe het vlees erbij en bak het op hoog vuur snel rondom bruin. Haal de pan van het vuur en strooi er het paprikapoeder overheen. Roer het om, zet de pan terug op het gas en giet er zoveel hete bouillon bij dat het net allemaal onder staat.

Varkensragoût uit Domazlice
Meng een lepel bloem door de room en roer dat door het vlees, samen met de erwtjes. Laat het nog een paar minuutjes koken. Tot slot roer je er de in stukjes gesneden augurken door.


Schep de varkensragoût op borden, strooi er de in stukjes gehakte hardgekookte eieren door en serveer met knedlíky of rijst.

 

Varkensragoût uit Domazlice
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *