Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Rybí salát s kyselými okurkami
Vissalade met augurken

Heb je familie, kennissen of vrienden die graag gaan vissen? Vraag ze eens om de voorntjes of brasems nu eens niet terug te gooien, maar ze mee naar huis te nemen. Onbekend maakt misschien onbemind en ja: ze hebben wel erg veel graatjes, maar je zult verbaasd zijn hoe smakelijk die visjes eigenlijk zijn. Probeer ze bijvoorbeeld eens in deze zomerse vissalade.

Voor deze Tsjechische vissalade hebben we nodig:
voorn (of andere witvis, zoals brasem of kolblei)
1 laurierblad
5 – 6 pimentkorrels
(witte wijn-)azijn
1 ui
een paar augurken
zout en peper
mayonaise,
yoghurt
wat groenten zoals worteltjes, erwtjes, maïs, paprika, e.d.

Maak de vissen schoon: haal ze leeg, snij de koppen eraf en spoel ze onder de koude kraan. Zet een pan water op met daarin een laurierblad, gekneusde pimentkorrels, een royale snuf zout en een flinke scheut azijn. Breng het aan de kook en doe er dan de vis bij. Laat het koken tot het visvlees makkelijk van de graten gaat. Dat zo’n 5 minuten gaan duren, maar afhankelijk van de grootte van de vis kan dat natuurlijk ietsjes langer zijn.

Haal de vis uit het water met en schuimspaan en laat het een beetje afkoelen. Haal het visvlees zo veel mogelijk van de graten en snij het in kleine stukjes. Meng het met de fijngesnipperde ui, een paar fijngesneden augurken, zout en peper. Giet er zoveel azijn bij dat het net bedekt is. Er mag best een schepje suiker bij, maar echt nodig is dat niet. Dek het af en zet het 3 dagen in de koelkast. Dat geeft het zuur net genoeg tijd om de kleinste graatjes op te lossen.

Na drie dagen giet je de overtollige azijn af en meng je de vis met de yoghurt en de mayonaise (2 delen yoghurt op 1 deel mayonaise, of anders wat meer mayo, naar smaak) . Daar gaan dan ook nog wat (gekookte) groenten bij zoals worteltjes, sperzieboontjes, erwten en/of maïs. Zet de vissalade nog even terug in de koelkast tot we aan tafel gaan.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *