Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Vařené plotice s kečupovým maslo
Gekookte voorn met ketchup-boter

Voorn wordt bij ons nauwelijks gegeten. Dat is een beetje jammer, want vooral blankvoorns hebben smakelijk, delikaat vlees. Het zal er wel mee te maken hebben dat de visjes wel erg vol met kleine, hinderlijke graatjes zitten. In oost-europa worden ze vaak op azijn gezet. Dat is niet alleen lekker, maar daar lossen de graatjes ook in op.
In dit recept wordt de vis gepocheerd in een court-bouillon van uien en wortelgroenten, en geserveerd met ketchup-boter en schijfjes citroen.

Voorn met ketchupboter voor vier personen maak je met:
800 gr. filet van voorn (of andere witvis)
100 gr. wortelgroenten (worteltjes, peterseliewortel en/of pastinaken)
6 hele zwarte peperkorrels
4 hele pimentkorrels
1 laurierblad
1 ui
½ l. water
een scheut (wijn)azijn
een snuf zout
plakjes citroen ter garnering

voor de ketchup-boter:
40 gr. boter
10 gr. ketchup

Eerst maak je de ketchup-boter. Laat de boter buiten de koelkast zacht worden. Meng de zachte boter met de ketchup, vorm het met behulp van alufolie of bakpapier tot een rolletje en zet het terug in de koelkast, zodat de boter opnieuw hard wordt.

Voor de bouillon waar we de vis in gaan pocheren maak je de wortelen schoon en snij ze in schijfjes, en snij je de uien in ringen. Doe ze in een pan samen met de peper- en de pimentkorrels en het laurierblad. Overgiet het met het water en een scheut azijn en breng het aan de kook. Doe er een flinke snuf zout bij en laat het allemaal 20 minuten sudderen.

Dan gaat de in stukken gesneden vis erbij.Als de vis niet helemaal onder staat mag er nog wat water bij. Pocheer de stukken vis (hou de bouillon tegen de kook aan) tot ze zacht zijn.

Leg de vis op voorverwarmde borden. Leg er een schijf ketchup-boter op en een schijfje citroen.

Deze voorn in ketchup-boter is lekker met gekookte aardappelen, overgoten met wat gesmolten boter en bestrooid met peterselie of bieslook.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *