Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Kysané zelí
Zuurkool

Zelí, zuurkool, is zonder meer de belangrijkste groente die in Tsjechië op tafel verschijnt. Het wordt te pas en te onpas gebruikt als ingrediënt in de soep, in de stoofpot en in de pasta, er worden pannenkoeken mee gevuld en deegknoedels, en het wordt -uiteraard- veelvuldig gegeten als bijgerecht. In dat laatste geval wordt de zuurkool steevast gestoofd met uien, spek en karwij. Soms met nog wat majoraan, soms met wat paprikapoeder en een enkele keer mag er ook nog een teen knoflook door. De lekkerste zuurkool ter wereld, dat is het.

zelí zuurkool

Voor onze kysané zelí – zuurkool op Tsjechische wijze- hebben we nodig:
500 gr. zuurkool
1 gehakte ui
50 gr. spek (of meer, naar smaak), in blokjes gesneden
1 geraspte aardappel
zout en peper
een theelepeltje (bruine) suiker
1 el. azijn
1 tl. karwijzaad

zelí zuurkool
Doe een klein beetje olie in een pan met dikke bodem en bak daarin het spek en de ui. Laat de karwijzaadjes even meedoen.

zelí zuurkool
Ondertussen laat je de zuurkool uitlekken en hak je het fijn. Als de ui glazig is geworden gaat de zuurkool erbij, samen met de geraspte aardappel, suiker, azijn en net genoeg water om het allemaal te bedekken. Kruiden met peper en misschien nog wat zout, maar dat laatste heel zuinig, want het spek is waarschijnlijk al zout genoeg

zelí zuurkool
Breng het hele zaakje aan de kook, zet het vuur dan laag en laat het dan afgedekt zo’n drie kwartier zachtjes pruttelen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *