Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Zelné karbanátky
Bouletten van zuurkool

Tsjechen, spek en zuurkool. Het is een combinatie die is gebeiteld in steen. Als we van dat spek en die zuurkool dan ook nog eens frikadellen maken, dan is het feest helemaal compleet. Karbanátky, dat betekent namelijk letterlijk frikadellen. Niet onze, Hollandse frikandellen (die lange stengels van vlees van onbestemde herkomst en samenstelling) maar ronde, compacte ballen van gekruid gehakt, zoals ze dat in Duitsland kennen. Ook in België, maar daar noemen we ze meestal bouletten. Frikadellen/bouletten -of, zo u wilt- gehaktballen van spek en zuurkool dus, met nog wat fijngehakte salami, bij elkaar gehouden met eieren en paneermeel. Zelné karbanátky. Zo simpel als de naam zelf. Maar lekker. Lekker. Lekker.

Zelné karbanátky

Voor genoeg zelné karbanátky voor 4 hebben we nodig:
3 plakjes ontbijtspek, in kleine stukjes gehakt
2 koppen gekookte zuurkool, uitgeknepen
2 kleine salamiworstjes, in kleine stukjes gesneden
zout en peper
paneermeel
2 eieren
1/4 kop bloem
olie

Zelné karbanátky
Bak het spek gaar en doe het bij de goed uitgeknepen zuurkool. Kruid het met peper en zout, doe er de stukjes worst bij, de eieren, en zoveel paneermeel als nodig is om er een soepel deeg van te vormen.

Zelné karbanátky
Vorm het mengsel tot afgeplatte ballen, rol ze door de bloem en bak ze in de olie op matige hitte. Duurt ongeveer 5 -7 minuten, afhankelijk van de grootte.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *