Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Zelňačka s klobásou
Zuurkoolsoep met worst

Aardappelen, zuurkool en worst, dat is zo ongeveer het basisvoedsel van de Tsjechische keuken. Daar gaan we soep mee maken. Een eenvoudig maar erg lekker en vooral voedzaam soepje is het, deze zuurkoolsoep. Eet er een stevig stuk brood bij, dan heb je verder niets meer nodig.

Zuurkoolsoep met worst

Voor onze zuurkoolsoep met worst gaan we in huis halen:

1 grote pan met water
500 gr. zuurkool
8 peperkorrels
karwijzaad, een theelepel, of meer als je dat lekker vindt
1 grote ui
2 klobasa worsten

“Klobasa” betekent feitelijk gewoon worst, zonder een bepaald soort aan te duiden. Wat er in de omgang doorgaans mee bedoeld wordt is een 15 cm. lang worstje van varkensvlees en spek, met soms wat rundvlees, gekruid met knoflook en peper.

zoet paprikapoeder
2 grote aardappelen
2 eetlepels bloem

Zuurkoolsoep met worst
Breng de pan met water aan de kook. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Laat de zuurkool uitlekken en hak het fijn. Als het water kookt gaan er de aardappelen in, de uitgelekte kool, het karwijzaad, de peperkorrels en het laurierblad. Nog wat zout erbij en dan zo’n 30 minuten rustig laten koken.

Zuurkoolsoep met worst
Snipper ondertussen de ui, snij de worsten in schijfjes en bak ze samen in wat boter in een pannetje. Als de ui mooi gaat kleuren maak je er met de bloem een roux van. Gewoon de bloem erover strooien en roeren tot het vet de bloem heeft opgenomen. Doe nu steeds een lepel van de kokende soep in het pannetje en roer tot de roux het vocht heeft opgenomen. Uiteindelijk krijg je een dikke, borrelende saus: giet die bij de aardappelen en de zuurkool in de soeppan. Nog eens goed doorroeren, afproeven op zout en peper en dan nog eens 10 minuutjes laten pruttelen.

Zuurkoolsoep met worst
Je kunt deze zuurkoolsoep nog wat verfijnen met een lepel zure room.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *