Tsjechische recepten       Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Černé duše
Zwarte zieltjes

Ook in Tsjechië wordt Sinterklaas, Svatý Mikuláš, gevierd, zij het op een iets andere manier dan bij ons. Om te beginnen komt hij niet met de stoomboot aan uit Spanje. Dat zou, zo in het midden van het Europese continent, natuurlijk al te veel vragen van de fantasie en het voorstellingsvermogen van de doelgroep. Er wordt mee volstaan dat hij, wanneer het moment daar is, krachtens een onverklaarbaar proces van spontane materialisatie simpelweg verschijnt. Ook gaat de Goedheiligman hier niet te paard over de daken, maar met de benenwagen, en gewoon over het trottoir, precies zoals iedere weldenkende geestelijke het zou doen, of hij nu heilig is of niet. Evenmin gaat hij vergezeld van zijn trouwe Pietermanknecht, hetgeen -met het oog op de laatste ontwikkelingen in Nederland- de Tsjechen heeft behoed voor een eindeloze en hoogst vermoeiende discussie met alle daarmee gepaard gaande trammelant. Nee. Sint Nicolaas, die verschijnt in het Tsjechische in het gezelschap van niet minder dan een engel en een duivel. De ene wit en de andere zwart, dat dan weer wel. Die duivel heeft (en dat kennen we dan weer wel) een grote jute zak bij zich waar alle stoute kindertjes zonder pardon in verdwijnen. Want stoute kindertjes, die hebben zwarte zieltjes. De brave kindertjes, die kríjgen zwarte zieltjes: koekjes vol met bruine suiker en chocolade.

Zwarte zieltjes

Voor een hele schaal vol zwarte zieltjes hebben we nodig:
50 gr. boter
250 gr. bloem
250 gr. basterdsuiker
3 eieren
1 tl. gemalen kruidnagel
1 tl. fijn geraspte citroenschil
125 gr. fijngehakte chocolade

Zwarte zieltjes
Verwarm de oven voor op 180°C.


Laat de boter smelten en meng het met de bloem en de suiker. Kneed er dan de eieren, kruidnagel en citroenschil door, en tot slot de chocolade. Doe daar niet te lang over, anders zal de chocolade smelten en wordt het deeg te slap. Laat het deeg zo nodig even opstijven in de koelkast.

Zwarte zieltjes
Rol het deeg op een met wat bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap en snij of steek er driehoeken, cirkels, sterren of andere vormen uit.


Leg de koekjes op een met bakpapier beklede plaat en schuif ze in de hete oven. Lekker laten bakken tot ze mooi bruin zijn en de hele keuken geurt naar het heerlijk avondje.

Zwarte zieltjes

 

Zwarte zieltjes
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *