Tsjechische recepten       Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Černé duše
Zwarte ziel

Ook in Tsjechië wordt Sinterklaas, Svatý Mikuláš, gevierd, zij het op een iets andere manier dan bij ons. De Goedheiligman gaat hier niet te paard en vergezeld van zijn trouwe Pietermanknecht, maar met de benenwagen en in het gezelschap van een engel en een duivel. De ene wit en de andere zwart, dat spreekt voor zich. Die duivel heeft (en dat kennen we dan weer wel) een grote jute zak bij zich waar de stoute kindertjes in verdwijnen. Want stoute kindertjes, die hebben zwarte zieltjes. De brave kindertjes, die kríjgen zwarte zieltjes: koekjes vol met bruine suiker en chocolade.

Zwarte zieltjes

Voor een hele schaal vol zwarte zieltjes hebben we nodig:
250 gr. bloem
250 gr. basterdsuiker
125 gr. fijngehakte chocolade
50 gr. boter
3 eieren
1 tl. gemalen kruidnagel
1 tl. fijn geraspte citroenschil

Laat de boter smelten en meng het met alle andere ingrediënten. Rol het op een met wat bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap en snij of steek er driehoeken, cirkels, sterren of andere vormen uit.
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede plaat en schuif ze in de oven. Lekker laten bakken tot ze mooi bruin zijn en de hele keuken geurt naar het heerlijk avondje.

Zwarte zieltjes

 

Zwarte zieltjes
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *