Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Vánoční bramborový salát
Aardappelsalade voor Kerstavond

Karper is in Tsjechië net zo onlosmakelijk verbonden met kerstmis als kalkoen bij ons. Op kerstavond eet je namelijk karper. Dat heeft alles te maken met het feit dat kerstavond in vroeger dagen, toen de pastoors het nog voor het zeggen hadden, gold als vastendag. Dat betekent dus geen vlees, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het maaltje vis gebukt moet gaan onder een overdreven zucht naar schraapzucht en versterving. Talloze recepten zijn er bedacht om de vis op feestelijk wijze op tafel te zetten; gemarineerd, gebakken, gestoofd, met yoghurt, met bier, met kruiden, met noten, met groenten of azijn… alles is geoorloofd, als er maar geen spek bij zit. Maar hoe de karper ook wordt opgetuigd voor kerstavond: nooit, maar dan ook nooit, nooit en nooit verschijnt de vis op tafel zonder deze feestelijke salade van aardappelen en groenten. Nooit.

In de zomer is deze aardappelsalade overigens ook heel lekker.

Kerst aardappelsalade

Deze kerst aardappelsalade maak je het beste de dag van tevoren, zodat de smaken goed door elkaar kunnen trekken.

Voor deze kerst aardappelsalade hebben we nodig:
4 wortelen
5 augurken
1 selderknol
1 kg. aardappelen
3 eieren
1/2 kop yoghurt
2 uien
een par takjes peterselie
1 blikje erwtjes, of uit de diepvries
1 kop mayonaise
zout, zwarte peper en mosterd naar smaak

en voor de bouillon:
1 laurierblad
1 eetlepel azijn
5 hele zwarte peperkorrels
3 korrels piment
1 theelepel suiker
zout

Kerst aardappelsalade
De dag van tevoren kook je de aardappelen in de schil. Kook ook de eieren hard.

Kerst aardappelsalade
Zet een pan water op met daarin het laurierblad, piment, peperkorrels, wat zout, een mespuntje suiker en een eetlepel azijn. Doe er de in kleine blokjes gesneden wortelen en selder in en kook ze beetgaar. Als je diepvrieserwten gebruikt, laat ze dan de laatste paar minuten meekoken. Laat alles afkoelen in de bouillon.

Kerst aardappelsalade
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Meng het met de groenten uit de bouillon. Hak de augurken en de ui fijn en meng het door de salade.

Kerst aardappelsalade
Meng de mayonaise met de yoghurt, de mosterd, olie, zout en peper. Hak de eieren in stukjes en meng ze samen met de mayonaise door de salade. Breng het op smaak met de groentebouillon.

Kerst aardappelsalade
En nu de koelkast in. Maar wel een uurtje voor het opdienen eruit halen, want als hij ijskoud is proef je niets en je krijgt er nog pijn van aan je tanden ook.

Veselé Vánoce. Gelukkig kerstfeest.

 


download dit recept

Eén reactie op “Aardappelsalade voor kerst

  1. Lijkt me een heerlijke aardappelsalade.
    Vooral door de toevoeging van de yoghurt.

    Op het einde de bouillon toevoegen op smaak,
    hoe voorkom je dat het te nat wordt?
    Of wat is de maatstaf tot een maximum wat je
    erbij kunt doen aan bouillon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *