SAINT LAURENT

Saint Laurent, Pinot Saint Laurent, Sankt Laurent, Laurenzitraube, Svatovavřinecké, Svätovavrinecké

St. Laurent is een hoog aromatische rode wijndruif, een natuurlijke zaailing van Pinot noir. Volgens de Franse ingenieur en ampelograaf Chrétien Oberlin (1831 – 1916) is de soort afkomstig uit de Elzas. In het midden van de 19de eeuw zou de wijnstok door Johann Philipp Bronner (1792 – 1864), naast apotheker, rozenkweker en schrijver ook wijnbouwpionier, vanuit Frankrijk naar Duitsland zijn gehaald. In het plaatsje Wiesloch, op de hellingen van het dal van de Rijn bij de stad Spiers, had hij een stuk land verworven waarop hij aan het experimenteren was geslagen met wijnstokken van meer dan 400 verschillende rassen. Vanuit dit Wiesloch zou de St. Laurent zich dan hebben verspreid naar de buurlanden. Wat we in ieder geval zeker weten is dat in 1860 de eerste wijnbouwschool ter wereld is opgericht in het Stift Klosterneuburg bij Wenen, en dat daar toen, op initiatief van de Augustijner Koorheren, de St. Laurent is aangeplant. Dat zal er, samen met het feit dat St. Laurent nog steeds veel wordt verbouwd in Oostenrijk, waarschijnlijk de oorzaak van zijn dat de soort als inheems Oostenrijks wordt beschouwd. De naam, Saint Laurent, komt vermoedelijk van de dag dat de bessen beginnen te kleuren, “Lorenzitag”: 10 augustus, de feestdag van de Heilige Laurentius.

Saint Laurent

DE HEILIGE

Laurentius was een diaken in het Rome van de derde eeuw, verantwoordelijk voor het beheer van de centjes van de kerk. Nadat keizer Valerianus I op 6 augustus 258 vier van Laurentius’ collega-diakens plus de paus, Sixtus II, ter dood had laten brengen, probeerde hij Laurentius over te halen de schatten van de kerk aan hem over te dragen. Deze christenen waren namelijk zo fanatiek in het uitdelen van aalmoezen dat ze ongetwijfeld schathemelrijk moesten zijn, zo dacht de keizer; geld dat hij hard nodig had voor zijn oorlogen tegen de van alle kanten binnenvallende Franken, Goten, Perzen en ander janhagel. Laurentius stemde toe, werd vrijgelaten uit het cachot, spoedde zich naar zijn geldkoffers en verdeelde alles onder de behoeftigen van Rome. Toen ging hij met een grote groep armoedzaaiers terug naar de keizer met de woorden: “ziehier de schatten van de kerk”. Valerianus kon er niet om lachen. Hij liet het bijdehandje geselen, vervolgens boven een vuurtje roosten en ten slotte onthoofden. Laurentius is sindsdien de patroonheilige geworden van talloze beroepsgroepen, waaronder -voor ons verhaal van toepassing- herbergiers, hoteliers, koks, koekenbakkers en traiteurs plus nog een aantal andere waarbij vuur een rol speelt. Ook wordt hij -naast een scala aan andere ongemakken- aangeroepen bij brandwonden; ter voorspraak voor de zielen in het vagevuur en voor een goede wijnoogst. Dat laatste vanwege de schone, warme dagen rond zijn naamdag, want zoals de boeren het zeggen:

“Sankt Lorenz füllt mit heißem Hauch dem Winzer Fass und Schlauch” (Sint Laurens vult met hete adem het vat en de slang van de wijnboer).

DE WIJN

Maar nu terug naar de druif. De wijnstok is nogal veeleisend. Hij heeft een goede, warme plek nodig met een diepe, kalkhoudende, middelzware en vruchtbare bodem. De druif groeit dicht opeen in middelgrote, langwerpige trossen, heeft een zwart-blauwe kleur en een harde schil. Daardoor zijn de bessen minder gevoelig voor beschadigingen. De bloesem is echter kwetsbaar en is zeer gevoelig voor late voorjaarsvorst. De opbrengst is gemiddeld tot matig, en bovendien niet altijd zeker.

Saint Laurent
St. Laurent

(Foto: Ursula Brühl, Julius Kühn-Institut (JKI) Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen – GERMANY)

St. Laurent levert donkere, krachtige en fruitige rode wijnen met een fluweelzachte structuur en aroma’s van kersen of zwarte bessen. De wijnen zijn van hoge kwaliteit en hebben een goed potentieel om te rijpen op de fles.

Zoals gezegd wordt de druif in Oostenrijk veel verbouwd, zo’n dikke 700 ha., voornamelijk in de Thermenregion en in het noordelijke Burgenland. In buurland Tsjechië is hij nog populairder met liefst 1200 ha., op de voet gevolgd door Slowakije met een bijna even groot areaal.

Saint Laurent staat aan de basis van een aantal nieuwe druivenrassen: de welbekende Oostenrijkse Zweigelt en de wat minder bekende Tsjechische André zijn de nakomelingen van St.Laurent en Blaufränkisch; Neronet is het product van een kruising tussen St. Laurent, Blauer Portugieser en Alibernet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *